} Σύγχρονο θέατρο

Ριχάρδος ο Γ’

 

 

ΘΕΑΤΡΟ:

Σύγχρονο Θέατρο - Εταιρεία Θεάτρου
Ευμολπιδών 45,Γκάζι
Τηλ.: 2103464380

 

 

}ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

 

METAΦΡΑΣΗ:

Κ. Καρθαίος

 

 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:

Τάκης Τζαμαργιάς

 


ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ:

Σάββας Κυριακίδης

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ:

Κώστας Βόμβολος

 

 

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:

Ελένη Μανωλοπούλου

 


ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ:

Αλίκη Καζούρη

 

 

ΦΩΤΙΣΜΟΙ:

Αλέκος Αναστασίου

 

 

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:

Μάκης Μεζόπουλος

 

 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ (σε αλφαβητική σειρά):

Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη,  Κωνσταντίνος  Γαβαλάς,  Θωμάς Γκαγκάς, Καίτη Κωνσταντίνου,  Αλέξανδρος  Μαυρόπουλος, Μιχάλης Μουλακάκης, Πηνελόπη Τσιλίκα.

Στο ρόλο της Μαργαρίτας, η φωνή της Μπέτυς Αρβανίτη.

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Τετάρτη & Κυριακή στις 7μμ
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 9μμ

 

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:

Γενική Είσοδος Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 18ευρώ
Γενική Είσοδος Τετάρτη & Πέμπτη: 15ευρώ
Φοιτητικό, Άνεργοι, ΑΜΕΑ: 12ευρώ για όλες τις ημέρες.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

2 ώρες και 10 λεπτά

 

Ριχάρδος ο Γ’

News image

Λεωφορείο ο πόθος

News image

-
+
12

Ριχάρδος ο Γ’

του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

στο Σύγχρονο Θέατρο

Στο ρόλο του Ριχάρδου η Καίτη Κωνσταντίνου
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Ποιον φοβούμαι;
Τον εαυτό μου;
Άλλος κανείς δεν είναι εδώ.
Κι αγαπάει ο Ριχάρδος τον Ριχάρδο.

Πρεμιέρα έκανε στο Σύγχρονο Θέατρο η παράσταση «Ριχάρδος ο Γ» σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά με την Καίτη Κωνσταντίνου, ως performer Ριχάρδος, να διεισδύει ως ερπετό στα μονοπάτια της εξουσίας. Η παράσταση, μια νεο goth απόδοση του δύσκολου αυτού έργου, ισορροπεί ανάμεσα στην ποίηση και το πνεύμα του Σαίξπηρ και τη σημερινή πραγματικότητα.

 

 

Ένα σπουδαίο θεατρικό έργο.
Ένας ήρωας μοναδικός και σαγηνευτικός.

Η Καίτη Κωνσταντίνου είναι ο Ριχάρδος ο Γ’, ο προδομένος από τη φύση,ο σακάτης, ο κουτσός και ο κακόθωρος. Ιντριγκαδόρος και σκληρός ο πρίγκιπας της Αγγλίας στήνει παγίδες και  σπέρνει ζιζάνια, σκοτώνει ανελέητα άντρες, γυναίκες και παιδιά, εχθρούς και φίλους, όλα για να κατακτήσει τον πολυπόθητο θρόνο.

Τα σκηνικά και κουστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, οι φωτισμοί έχουν σχεδιαστεί από τον Αλέκο Αναστασίου και η μουσική φέρει την υπογραφή του Κώστα Βόμβολου.                     

Μια θεατρική παράσταση μέσα στον τρομακτικό, φιλόδοξο και σαγηνευτικό κόσμο του Ριχάρδου, που μας κάνει συνένοχους και κριτές, θεατές και συμμέτοχους.Σημείωμα Σκηνοθέτη:
Σε έναν κόσμο που καταρρέει, ο Ριχάρδος ο Γ΄, με τους μηχανισμούς εξουσίας και τον αέναο κύκλο του αίματος να φορτίζεται με νέες σημασίες και αλήθειες, μπορεί να κυνηγάει την εξουσία ως παιχνίδι – πρόφαση για να γκρεμίσει κάθε έννοια ηθικής και νομιμότητας, αποκαλύπτοντας την κενότητα των περιεχομένων τους. Μιας ηθικής που έγινε απλώς και μόνον για να παραβιάζεται και μιας νομιμότητας που λειτουργεί ως νομιμοφάνεια.
Η Καίτη Κωνσταντίνου, οικεία ως τηλεοπτικο προσωπο και απόμακρη ως σαιξπηρικός Ριχάρδος Γ’, συνθέτει το καταλληλότερο πλάσμα για  να αποκαλύψει την κενότητα και την υποκρισία της εξουσίας. Απόλυτα συνειδητά διεκδικεί την εξουσία, ως παιχνίδι μόνον αυτοπραγμάτωσης, για να την εκχυδαϊσει ανελέητα στα μάτια μας.  
Ως πλάσμα ακραία μοναχικό, ιδιαίτερα γοητευτικό, απόλυτα εμμονικό στον κύκλο του αίματος, καταργώντας κάθε έννοια συνείδησης, ως φορέας μιας μονοσήμαντης δράσης εγκλημάτων, αξιοποιεί με ευφυή δυναμισμό τα τρωτά των μηχανισμών και των εκπροσώπων της εξουσίας για να τους εγκλωβίσει στην κενότητά τους. Η ικανότητα να πυροδοτεί την εξουσία ανακηρύσσει τον Ριχάρδο  της Κωνσταντίνου σε έναν ιδιότυπο αντι-εξουσιαστή.
Γύρω από τον Ριχάρδο σε ομόκεντρους κύκλους 14 πρόσωπα της σαιξπηρικής τραγωδίας γίνονται συνεργοί του και θύματα στην πορεία ανέλιξής του στο θρόνο. Την βασίλισσα Ελισάβετ και την Λαίδη Άννα υποδύονται αντίστοιχα η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και η Πηνελόπη Τσιλίκα. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Θωμάς Γκαγκάς, Κων/νος Γαβαλάς, και ο Μιχάλης Μουλακάκης.
Η παράσταση προτίθεται να αναδείξει το ζοφερό τοπίο του έργου μετατρέποντας το χώρο της σκηνής σε σύγχρονο σφαγείο με την αισθητική  steampunk, με στόχο να γεφυρώσει την σαιξπηρική εποχή, την εποχή της ποιητικής μετάφρασης του Κ. Καρθαίου με τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα του σήμερα.
Τάκης Τζαμαργιάς